Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Na rynku można znaleźć ogromny wybór produktów tego typu, które są poddawane różnym procesom obróbki. Do najczęściej kupowanych należy herbata czarna. Czarna herbata ma działanie prozdrowotne. Tanina znajdująca się w naparze ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, ułatwia trawienie ciężkich posiłków oraz pomaga w przypadku zatrucia. Tanina działa także na układ krwionośny – obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko miażdżycy. Czarną herbatę można stosować także w innych celach. Okłady z liści łagodzą oparzenia, pomagają w walce z trądzikiem, a płukanka z herbaty usuwa łupież. Okłady z torebek można także przykładać do oczu – złagodzą opuchliznę. Ten gatunek wyróżnia się naparem o przyjemnym aromacie i czerwonym kolorze. Wytwarzany jest z fermentowanych liści. Proces fermentacji różni się w zależności od regionu, jednak istnieje kilka podstawowych etapów produkcji – więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszeniem, które wpływają na smak i aromat napoju.