Szparagi dobrze przygotowane potrafią być pyszne zarówno jako dodatek do dania jak i jego główna część. Poza tym, jest to warzywa bardzo zdrowe i niskokaloryczne, bo na sto gramów zawierają tylko osiemnaście kilokalorii! Mimo to mają w sobie dużo białka, witamin, magnezu, fosforu i żelaza. Poza tym, że mają właściwości przydatne w odchudzaniu, działają zdrowotnie w wielu innych aspektach. Ze względu na niską ilość sodu są bezpieczne dla osób z nadciśnieniem, a zawartość błonnika poprawia pracę układu pokarmowego. Dobrze wpływają na pracę nerek, nieinwazyjnie przeczyszczają i w ten sam sposób są moczopędne, dlatego zalecane są w dietach oczyszczających – tak jak woda, która zostaje po ich ugotowaniu. Kupując te zielone warzywa warto zwrócić większą uwagę na to, jakie wybieramy. Unikać należy tych, na których łodygach pojawiają się plamy. Świeże szparagi to te twarde i gładkie, a po ich przełamaniu tryskające sokiem. Niestety są nietrwałe, bo w lodówce wytrzymają najwyżej dwa dni i to tylko po wsadzeniu ich do zimnej wody.