Tłuszcze sprzymierzeńcami w drodze do zdrowia

Wiele osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu popełnia duży błąd odrzucając z diety tłuszcze. Długie lata byliśmy utwierdzani w przekonaniu, że są szkodliwe, przyczyniają się do nadwagi i chorób krążenia. Okazuje się, że takie opinie nie do końca odpowiadają prawdzie. Tłuszcze są niezbędnym składnikiem odżywczym, którego nie powinno brakować w dobrze zbilansowanych posiłkach. Stanowią źródło ważnych w wielu procesach metabolicznych kwasów tłuszczowych, wchodzą też w skład błon komórkowych. Trzeba pamiętać, że w diecie ponad 2/3 powinny stanowić tłuszcze nienasycone. Jednonienasycone można znaleźć np. w oliwie z oliwek. Wielonienasycone tłuszcze Omega 3 mają fantastyczny wpływ na zdrowie, gdyż redukują stany zapalne, poprawiają odporność, działają przeciwmiażdżycowo i antydepresyjnie. Te cenne substancje możemy znaleźć przede wszystkim w oleju lnianym i nasionach lnu, ale również w orzechach, tłustych rybach i owocach morza. Musimy jednak pamiętać, aby wystrzegać się potraw zawierających tak zwane tłuszcze trans. Nie występują w przyrodzie, lecz w wysoko przetworzonych potrawach.