Choć nie zalicza się jej do grupy produktów zdrowych, bo zwykle zawiera w sobie cukier i różne składniki chemiczne, to nie można jej odmówić pewnych zdrowotnych walorów. Zawiera w sobie różne witaminy oraz składniki mineralne, z których najcenniejszy jest magnez. Jest najbardziej pożądany, ponieważ stres oraz kawa wypłukują go z organizmu. To pierwiastek ważny dla prawidłowego funkcjonowania serca oraz układu nerwowego, także dla uczucia spokoju na co dzień. Wraz z witaminami z grupy B jest jednym z najważniejszych składników dbających o dobre samopoczucie. Dlatego warto jeść gorzką czekoladę, tylko nie za często. Szczególnie warto pamiętać, by jeść ją, kiedy pije się kawę, bo przecież nawet decydując się na zdrowe odżywianie, tak całkiem się z kawy nie rezygnuje. Najważniejszy jest umiar. Z czekolad najlepiej wybierać takie, które dużo mają w sobie kakao, a jak najmniej sztucznych dodatków. Warto także pić samo kakao. Takie, jak kupuje się w kartonowych opakowaniach. Na gorąco z wodą jest bardzo zdrowe.