Zdrowe odżywianie, a nowotwory

Nowotwory zdają się być jedną z plag ówczesnego świata. Oczywiście istniały od zawsze, ale koniec dwudziestego i znany do tej pory wiek dwudziesty pierwszy przynoszą ogromne ilości zgonów z nimi związanych. Wiąże się to z wieloma rzeczami – zanieczyszczeniem środowiska, niezdrowym trybem życia oraz dietą. Naukowcy są pewni, że od sześćdziesięciu do siedemdziesięciu procent chorobom nowotworowym można zapobiec jedząc zdrowo i nie paląc papierosów. Druga rzecz jest oczywista, wszak tytoń od wielu już lat jest synonimem raka, ale dieta… W teraźniejszym, ogólnym przekonaniu świadomość tego, jakie znaczenie na praktycznie całe nasze życie ma dieta, jest zatrważająco niska. A przecież niedawne badania wykazały, że czterdzieści procent zachorowań na raka można było uniknąć tylko przez zdrowe odżywianie i pozbycie się nadwagi. Taka „antyrakowa” dieta powinna zawierać w sobie mnóstwo witamin A, C, E dostępnych w owocach na przykład, a także dużo magnezu i selenu, bo pierwiastki te hamują rozwój komórek rakowych.